Skip to content

Протетика

Протетичното лечение има за цел да възстанови дъвкателната функция, говора и естетиката при пациенти, които имат силно разрушени зъби или са загубили един или няколко такива.

Овърлей и инлей

Индиректни керамични възстановявания, които се планират дигитално и се изпълняват с помощта на зъботехническа лаборатория. Те са по-траен и устойчив вариант от композитните възстановявания и се използват при по-силно разрушени зъби.

 

Обвивни корони

Обвивните корони са подходящи за възстановяване на единични силно разрушени зъби. В нашата клиника те се изработват по дигитален протокол, което позволява голяма прецизност. Работи се с широк набор от материали според индивидуалните нужди на пациента. 

 

Мостове

Мостовете представляват композиция от няколко коронки, целящи да се възстановят липсващи зъби в зъбната дъга.

 

Протези

Протезите са конструкции, възстановяващи дъвкателната, говорната и естетичната функция при голям брой липсващи зъби или при загуба на цялото съзъбие.

Дял от протетиката е и протезирането с мостове и коронки върху зъбни импланти, което изисква координация между специалисти в двете области. 

Защо е важно да спасявате разрушените зъби навреме?

Цялостта на съзъбието и здравината на всеки отделен зъб е изключително важна за правилната дъвкателна функция. При силно разрушени или липсващи зъби, дъвкателното налягане пада прекомерно много върху останалите зъби, което в повечето случаи води до тяхното претоварване. Оттам биха могли да последват усложнения.

Когато в устната кухина има празнина, вследствие на липсващ зъб, съседните зъби имат тенденцията да се накланят към празното място, което води до нарушения в дъвкателната повърхност и функция. В дългосрочен план, това би могло да доведе и до загуба на съседните зъби, затова силно препоръчваме адекватна и навременна грижа.

Протезиране върху импланти

Това е едно от най-комплексните лечения, което преминава през следните етапи:

Поставяне на имплант, което се извършва от хирург.
Поставяне на имплант, което се извършва от хирург.
Оздравителен процес на костта, във време на който се прави оформяне на меките тъкани за бъдещата корона. Това става чрез гингивоформер - структура, която подпомага оформянето и оздравяването на меките тъкани около имплантната корона.
Оздравителен процес на костта, във време на който се прави оформяне на меките тъкани за бъдещата корона. Това става чрез гингивоформер – структура, която подпомага оформянето и оздравяването на меките тъкани около имплантната корона.
Натоварване на импланта с временна корона.
Натоварване на импланта с временна корона.
Поставяне на постоянна корона.
Поставяне на постоянна корона.

Има по-кратък протокол, който прилагаме при фронтални възстановявания, при който на пациента веднага се поставя временна корона.

Излекувани случаи

Диагноза: Паднала корона от предишно лечение, възпалителна лезия от ендодонтски произход.

Лечение:
Лечението преминава през временна пластмасова до постоянна циркониева коронка. Възстановяване на зъб 36, който е ендодонтски лекуван и наблюдаван в продължение на една година, без клинична и рентгенографска симптоматика.

Циркониевата корона е изработена с биологично ориентирана препарационна граница, която е изключително подходяща за здравето на венците и меките тъкани.

Циркониевата корона е оцветена с керамични пасти, които ѝ придават “натурален” вид с множество нюанси. Това мимикира нюансите по емайла и опакерността на дентина при естествените зъби.

Посещения: три

ПротетикаПротетика

Ако желаете да запазите час за консултация при д-р Генчев или д-р Вакадинов, свържете се с нас тук.