Skip to content

Хирургия

Оралната хирургия основно се занимава с екстракцията (изваждането) на зъби и отстраняването на меко-тъканни промени.

Обикновено до нея се прибягва, когато всички останали методи за лечение са изчерпани – когато даден зъб вече не може да бъде възстановяван; или възпаление, свързано с него, причинява стопяване на костта, промени в меките тъкани и съседните зъби; или пречи на нормалната дъвкателна функция; или при предстоящо ортодонтско лечение.

Знаем, че хирургичната намеса често притеснява хората, но с помощта на съвременните възможности и методи на изследване, внимателна индивидуална оценка на риска и предварително планиране на оперативните интервенции, хирургичните процедури са все по-прецизни, безболезнени и леки.

Хирургът, който ще се погрижи за вас в нашата клиника, е д-р Сойтариев.

Екстракция на зъби и защо тя е важна, когато се наложи?

Както споменахме, екстракцията се налага, когато всички останали възможности са изчерпани. В нашата клиника приоритет преди всичко е да спасим зъба – до хирургична намеса се стига в абсолютно краен случай. Ако се стигне до хирургично лечение, трябва да знаете, че то цели да отстрани остатъчните неизползваеми и проблемни зъби или корени, да предотврати по-нататъшни усложнения и възпаление, а също и да даде възможност на нашия екип да възстанови оптимално вашата дъвкателна функция и естетика.

Екстракция на мъдреци

Когато един мъдрец е здрав и пробил на правилното място в зъбната дъга, рядко се прибягва до неговото изваждане. За съжаление, обаче, в повечето случаи се налага изваждане на мъдреци, поради една от следните причини:

Чести възпаления във връзка със затрудненото почистване
Чести възпаления във връзка със затрудненото почистване
Образуване на пародонтален джоб между мъдреца и седмия зъб
Образуване на пародонтален джоб между мъдреца и седмия зъб
Неправилна позиция на мъдреца, която затруднява почистването и допринася за развитие на кариес на седмия зъб
Неправилна позиция на мъдреца, която затруднява почистването и допринася за развитие на кариес на седмия зъб
Развитие на кариес и възпаление на пулпата на мъдреца
Развитие на кариес и възпаление на пулпата на мъдреца
Ортодонтски показания
Ортодонтски показания

Мъдреците са в собствена категория и се различават от останалите зъбни екстракции поради някои свои особености – обикновено са труднодостъпни, често с неправилна позиция, както и по-дълбоко и близо до важни анатомични структури като синуси и нерви. Това налага особено внимание при тяхната екстракция.

За целта е необходима индивидуална консултация и образни изследвания – рентгенографии и/или 3D изследване на зъбния квадрант. Това дава възможност на хирурга да оцени правилно и обективно рисковете на операцията и да избере най-подходящия, безопасен и правилен за пациента подход.

Кога се налага хирургична намеса?

Оперативна екстракция най-често се налага при дълбоко разрушени зъби или непробили зъби (най-често мъдреци). Особеното при тях е необходимостта от осигуряване на достъп чрез разрез през меките тъкани на оралната лигавица и тяхното зашиване впоследствие. Може да бъде съпроводено с разделянето на зъба на множество малки части за по-лесното му и щадящо за организма и заобикалящата го кост изваждане.


Продължителността на оздравителния период е пряко свързана със сложността на операцията, индивидуалните анатомични особености, дълбочината и близостта на разположение на зъба спрямо съседните важни структури (синуси, нерви, съдове, съседни зъби).

В някои случаи зъбите, изложени продължително време на възпалителни фактори и останали дълго без лечение, може да предизвикат образуването на периапикални грануломи и/или зъбни възпалителни кисти. Това са група патологични процеси, развиващи се в костите на челюстите – често това е свързано с развитието на зъбите или с тяхното разрушение и възпаление.

В такива случаи се препоръчва извършването на хирургично лечение за премахване на кистичната лезия. В нашата клиника винаги анализираме комплексно възникналия проблем и преценяваме различните възможности за лечение, след внимателно изследване на зъба с рентгенографии и клиничен преглед, включително под микроскоп.

Излекувани случаи

Пациент: Лиа, 23г.


Диагноза: Медиално инклиниран ретиниран долен ляв мъдрец – зъб 38

Проблеми: предстоящо ортодонтско лечение с дистализиране на зъбите от долната челюст; риск от резорбция на зъб 37; риск от развитие на пародонтален джоб и костна загуба зад зъб 37

Лечение: Хирургична екстракция на зъб 38

Желан резултат: Осигуряване на възможност за провеждането на ортодонтско лечение; Минимално инвазивен подход спрямо меките тъкани и костта в зоната, както и спрямо предностоящия зъб 37 с цел бърз и безпроблемен оздравителен процес

Посещения: 1. Консултация; 2. Екстракция; 3. Контролен преглед за сваляне на конците

ХирургияХирургия

Пациент: Валентин, 24г.

Диагноза: Медиално инклиниран полу-пробил долен десен ретиниран мъдрец – зъб 48

Проблеми: болка и напрежение в зоната на зъбите от долната челюст вдясно; периодични възпаления на меките тъкани в зоната, поради задържане на храна (перикоронарит); начален кариес по дисталната повърхност на зъб 47; риск от резорбция на корена на зъб 47;

Лечение: Хирургична екстракция на зъб 48

Желан резултат: Премахване на зъб 48 като фактор за периодично повтарящи се възпалителни процеси в зоната; Атравматичен, минимално инвазивен подход, съобразен с позицията на долния алвеоларен нерв (в непосредствен контакт с корените на зъба, подлежащ на екстракция), както и спрямо меките тъкани и костта в зоната.

Посещения: 1. Консултация; 2. Екстракция; 3. Контролен преглед за сваляне на конците

Хирургия

Ако желаете да запазите час за консултация при д-р Сойтариев, свържете се с нас тук