Skip to content

Ендодонтия

Ендодонтското лечение представлява лечение на коренови канали, което в нашата клиника се извършва задължително под кофердам и с увеличение – микроскоп. 

Целта на лечението е да създаде дезинфекциран и отлично запълнен ендодонциум (корено-каналната система в зъбите). Използват се научно обосновани методи за откриване, разширение, измерване и прохождане на кореновите канали.

Специалистът, който ще се погрижи за вас в тази област е д-р Александър Генчев.

Защо е важно да потърсим навременна помощ при наличие на болка в устната кухина?

Двете най-често срещани заболявания на корено-каналната система на зъба са пулпит и периодонтит. Пулпитът най-често е усложнение на кариес, който не е лекуван дълго време, докато периодонтитът, в повечето случаи, се развива вследствие на неправилно излекуван коренов канал.

Възпаленията са опасни за общото здраве и трябва да бъдат лекувани навреме. Ранната диагностика на хроничните възпалителни процеси, както и на острите възпаления, дава възможност за втори живот на зъбите и ни позволява да ги лекуваме консервативно, спасявайки ги от изваждане. 

Липсата на адекватна ендодонтска намеса може да доведе до хирургично лечение или в някои случаи – до загуба на зъб.

Как протича лечението?

Преглед и диагностика

След първоначален клиничен преглед назначаваме рентгенова диагностика, за да видим в максимален детайл измененията на зъбната тъкан. Следва изготвяне на план за лечение и записване на час за първо посещение.

Лечение

Обичайно лечението се провежда в няколко посещения, чиито брой зависи от сложността на конкретния случай.

Добрият краен резултат изисква изрядно почистване, дезинфекция, запълване и не на последно място – отлична херметизация и възстановяване на лекувания зъб.

Проследяване

Проследяването на кореновото лечение на зъби е част от процеса и е необходимо да се извърша на 6 или 12 месеца според препоръките на лекуващия ви лекар.

Микроскопът

Най-ключово в едно ендодонтско лечение, освен компетентността на специалиста, е работата под увеличение. В нашата клиника изключително много държим на прецизната клинична работа, затова сме избрали микроскоп от най-високо качество – Global.

Микроскопът позволява да увеличим работното поле до неузнаваемост. Работата с него е изключително фина и точна, тъй като виждаме най-малките детайли под огромно увеличение.

Пациентите също могат да виждат това, което прави лекуващият ги лекар на екраните пред тях.

Посредством микроскопа се забелязват с лекота и в дълбочина проблеми като начални кариозни лезии, пукантини, както от външната страна на зъбите, така и в ендодонтското им пространство, изпуснати коренови канали, малки счупени инструменти, замърсявания и останали частици в ендодонта.

Ендодонтия

Излекувани случаи

Пациент: Илияна, 30г.

Проблеми: Преди лечението се наблюдава зъб с множество обтурации (пломби), фрактурирани са на няколко места и изглеждат нехомогенно. Има болки, свързани със зъба през нощта, продължават часове наред и обезболяващите не помагат. Наблюдава се и радикуларен щифт в дисталния канал, който е с резба и е циментиран.

Диагноза: Има данни за проведено ендодонтско лечение / Симптоматичен Апикален Периодонтит

Лечение: Създаване на ендодонтски достъп, премахване на радикуларния щифт, прохождане, обработка, дезинфекция, запълване на каналите, изграждане с фиброкомпозит ЕverX Posterior. Последващо изпиляване за временна корона.

Очаквани резултати: Зъби като този биват предпазвани с временни пластмасови корони и е небходимо да бъдат наблюдавани за оздравителен процес в периода 6-48 месеца. При наличие на оздравителен процес в костната лезия се изработва постоянна корона.

Преди

Преди

След

След

След 2 години

След 2 години

Ако желаете да запазите час за консултация при д-р Генчев, свържете се с нас тук