Skip to content

Пародонтология

Пародонтологията се занимава със заболяванията на меките тъкани около зъба. В нашата клиника провеждаме лечение на гингивит и пародонтит.

Лечението на заболяванията не меките тъкани е важно, защото прогресията на заболяването може да доведе до разклащане и последваща загуба на зъби. При по-тежки заболявания на пародонта понякога се налага хирургична намеса.

Пародонтална хирургия при венечна усмивка


Най-честите пародонтално-хирургични процедури при млади пациенти са по корекцията на така наречената “gummy smile” или иначе казано – венечна/гингивална усмивка, при която има по-голяма видимост на венечната тъкан.

Корекцията може да се състои в изрязване на излишния венец, покриващ короните на естествените зъби (гингивектомия); или да се извърши удължаване на клиничната корона на зъбите чрез преместване на меките тъкани, без тяхното отстраняване (апикално репозициониране на прикрепената гингива).

При консултация заедно ще обсъдим и изберем кой от двата варианта е възможен и по-адекватен във вашия индивидуален случай, както и какви са медицинските показания за извършване на процедурата. Резултатът обичайно е достатъчен, за да се радвате на блясъка на естествените си зъби и усмивка, но при желание и необходимост бихте могли да надградите с друга естетична процедура като бондинг или фасети за постигане на оптимален резултат.

Пародонтална хирургия при дългогодишни заболявания на венците и пародонта

В случай на дългогодишни заболявания на венците и пародонта, с рецидивиращи пародонтални джобове или локализирана загуба на кост, е възможно провеждането на регенеративни процедури по почистване и направляване на възстановяването на загубената кост. Това може да се осъществи със или без поставянето на специални костни заместители или съединително-тъканни присадки.

Съединително-тъканните присадки и свободните гингивални присадки се използват при денталната имплантология и пародонтология за осигуряването на дългосрочни резултати от проведените лечения, както и самостоятелно при лечението на рецесии (отдръпване на венеца/оголване на корените на зъбите).

Излекувани случаи

Диагноза: венечен излишък, къси клинични корони

Желан резултат: удължаване на клиничните корони, изграждане на изтрити режещи ръбове

Проведено лечение: Гингивектомия, Бондинг

Посещения: три

ПародонтологияПародонтология

Ако желаете да запазите час за консултация при д-р Генчев или д-р Вакадинов, свържете се с нас.